top of page

Araç Periyodik Bakım Nasıl Yapılır?

Araçların markalarına ve modellerine göre değişmekle birlikte genellikle 10 bin ya da 15 bin kilometrede bir #periyodik #bakımdan geçirilmeleri gerekmektedir.

Ayrıca araç bir sene içerisinde belirtilen kilometre değerine ulaşmasa bile periyodik bakım yaptırılmalıdır. Tüm bunlar dışında 50 bin ya da 100 bin kilometre bakımı gibi özel bakımlar da bulunur. Bu bakımlarda #triger #kayışı gibi kritik ve yıpranması durumunda motorda ciddi sorunlar oluşturabilecek noktalar kontrol edilir. Uzmanlar tarafından gerçekleştirilen kontroller sayesinde değişmesi gereken parçalar tespit edilir ve değiştirilir. Periyodik bakım için araç markalarının farklı politikaları olsa da genellikle teknik servislerden periyodik bakım randevusu alınması gerekir.


Araç Periyodik Bakımda Değişen Parçalar Nelerdir?

Günümüzde birçok otomobilde klasik parçalara ek olarak çip gibi akıllı teknolojiler bulunur. Bu teknolojiler sayesinde eskiden mekanik olarak aracın ya da sürücünün yapması gereken birçok şey, elektronik olarak yapılır. Ayrıca yeni eklenen parçalar ile beraber bakımların sayısı da artar. Günümüzde neredeyse her periyodik bakım sırasında değiştirilen ve yapılan uygulamalar şunlardır:

Hemen her bakımda kontrol edilen bu parçalara ek olarak araç bilgisayara bağlanır ve aracın çalışmasında herhangi bir sorun olup olmadığı kontrol edilir. Böylece motorun subaplarından birinin tam olarak çalışmaması gibi durumlar anlaşılır ve müdahale edilir. Bu sayede aracın hem yakıt tasarrufu etmesi sağlanır hem de gelecekte daha büyük bir arıza ile karşılaşmasının önüne geçilmiş olur.


Arabada Periyodik Bakım Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sahip olduğunuz aracı devamlı olarak kullanabilmek için gerekli olan belli başlı bakım rutinleri vardır. Periyodik Bakım şeklinde ifade edilen ve sürücülerin bilmesi gereken işlemler, aracın kullanımını keyifli kılar. Temel olarak sürüş güvenliği elde edebilmek için periyodik bakımın yapılması önem teşkil eder. Zaman içerisinde kendini gösteren küçük çaplı sorunlar büyüyerek başka sorunların meydana gelmesine neden olabilir. O nedenle rutin bakımları yaparak olası tehlikeleri minimuma indirebilir, kendiniz ve sevdikleriniz için güvenli bir sürüş deneyimi elde edebilirsiniz. Motoru taşıtlar açısından önem teşkil eden bir durum da var olan parçaların düzenli olarak değiştirilmesidir. Bu sayede sürekli olarak yeni ve kaliteli parçalar kullanarak aracınız ve kendiniz için fayda elde edebilirsiniz. Parça değişiminin yanı sıra gerekli olan ayarlamaların yapılması da önemlidir. Arızalanan ya da eskiyen parçaların değiştirilmesi gerekir. O nedenle periyodik bakımın önemi büyüktür. Aracın maksimum performansla çalışabilmesi için bakım süreci içerisinde gerekli işlemlere dikkat edilir. Periyodik bakım ile birlikte küçük ve ilerleyen süreçlerde büyük problemlere yol açma potansiyeline sahip olan durumları ortadan kaldırabilirsiniz. Sahip olunan kanuni düzenlemelere uygun olacak şekilde çalışması sürücüler açısından önemlidir. Ayrıca araçta bulunan kişiler tarafından güven dolu bir yolculuğun elde edilmesi de önemlidir. Bu ve benzeri önemli nedenlerden dolayı periyodik bakımı gerçekleştirerek aracın uzun ömürlü olmasına da katkı sağlayabilirsiniz. #Yakıt açısından tasarruf elde edilmesine de yardımcı olur. Profesyonel şekilde yapılan kontroller sonucunda araç tekrar kullanıma hazır hale getirilir. Bu noktada sürücülerin pek çok açıdan avantaj elde etmesi de mümkündür. Bu gibi konular hakkında bilgi sahibi olarak sahip olduğunuz aracın performansını artırmak amacı ile gerekli uygulamaları yapmaya başlayabilirsiniz.


Aracın Periyodik Bakımı Kaç Yılda Bir Yapılır?

Araçlar devamlı olarak kullanıldığından dolayı belirli sıklıkla bakımının yapılması gerekir. Bu noktada sahip olduğunuz aracın modeline ve kullandığınız yakıt türüne bağlı olarak uygulama yapabilirsiniz. Genellikle yılda bir olacak şekilde bakım yapılır. Bu bakım rutini içerisinde araçta var olan çeşitli sıvıların ve filtrelerin değişimleri yapılır Aynı zamanda çeşitli ayarlamalar ile birlikte mekanik niteliğe sahip olan parçaların bakımları da yapılır. Gerekli kontrol ve ayarlamalar ile birlikte daha iyi bir sürüş deneyimi için aracı hazır hale getirebilirsiniz. Periyodik bakımda neler yapılır sorusuna cevap arıyor olabilirsiniz. Öncelikli olarak motor yağının ve yağ #filtresinin değişimi yapılır. Aracın çalışma miktarına bağlı olarak zaman içerisinde motor kısmında sürtünmeler meydana gelir. Bu da aşınmaları beraberinde getirir ve parça değişimini gerekli kılar. Periyodik yağ bakımı güvenli sürüş deneyimi için oldukça önemlidir. O nedenle motor yağı yenilenerek yağ filtresi için de gereken temizlik işlemi yapılır. Sonrasında hava filtresi kontrol edilerek gerekli olması halinde değişimi yapılır. Motorun yanma odası ile direk bağlantılı olduğundan dolayı bakımının gerekli şekilde yapılması önemlidir. Hava filtrelerinde zaman içerisinde birikmiş olan atıkların düzenli olarak temizlenmesi bu atıkların motora kaçmasının önüne geçer. Benzer şekilde klimaların polen filtrelerinin değişimi de önemlidir. Araçta bulunan kişilerin sağlığı açısından önem teşkil ettiğinden dolayı temizliği ve değişimi yapılır. Yakıt filtresi de temizlenmesi gereken parçalardan biridir. İnsan sağlığını olumsuz yönde etkilemesinin yanı sıra sürüş konforunu da belirli düzeyde düşürür. LPG periyodik bakımı da aksatılmamalıdır. Sürüş güvenliği elde edebilmek için motor bakımının yapılması da önemlidir. Araç performansını doğrudan etkileyen çeşitli sıvıların değiştirilmesi ve gerekli düzeyde tedarik edilmesi önemlidir. Sürüş güvenliği elde edebilmek için fren sisteminin de düzenli aralıklar ile bakımının yapılması gerekir. Sadece iç yapının değil, far ve benzeri gibi sürüşü ve güvenliği etkileyen dış parçaların da olabildiğince elden geçirilmesi ve gerekli hallerde bakımının yapılması önemlidir.


Detaylar ve daha fazla bilgi edinmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz. #astauto #astotomotiv

WhatsApp +905336307220


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page