top of page
debriyaj-balatasi-degisimi

Debriyaj

Baskı Balatası

Baskı Balata Değişimi

Araç periyodik bakımı, klima bakımı, gibi pek çok konuda olduğu gibi baskı balatası değişimi için de AST Otomotiv’den profesyonel destek alabilirsiniz. Eskiyen ve işlevini yerine getiremez hale gelen baskı balata parçası değişimi için randevu alabilirsiniz.

 

Baskı Balatası Nedir?

Debriyajdan gelen hareketi, vites kutusuna aktaran organa denir. Debriyaj sisteminin bir parçasıdır. Aracın fabrika verilerinde belirtilen sürede bir değiştirilmesi gerekir. Baskı balatası zamanla aşınabilir ve işlevini yitirebilir. Söz konusu parçanın deforme olma nedenleri şöyle özetlenebilir: Aracın ani olarak hareket ettirilmesi, sürekli olarak yanlış vites kullanımı, sıklıkla rampada yarım debriyaj yapmak, uzun süre ağır yük taşımak ve yanlış montaj. Sürekli olarak yokuş yukarı bir güzergahta ağır yük taşıyan araçların baskı balatası daha çabuk yıpranır. Doğru vitesi seçememek ve sıklıkla yanlış viteste aracı kullanmaya çalışmak da baskı balatayı yıpratır. Bu konularda özenli olmak değişim süresini kısaltabilir.

 

Baskı Balata Değiştirme Fiyatları

Aracınızın periyodik bakımı geldiğinde baskı balata parçası da kontrol edilir. Ayrıca check-up yapılırken de söz konusu parça kontrol edilir. Eğer bir yıpranma varsa değişim yapılmalıdır. Baskı balata yenileme işlemi için mutlaka uzman desteği alınması önerilir. 

Debriyajın Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Debriyajın bittiği nasıl anlaşılır sorusunun yanıtı, araç sahiplerinin en çok merak ettikleri arasında. Debriyajın bittiğini anlamanın birden fazla yolu var. Debriyajın bittiğini anlamanın yolları ve debriyaj sistemi hakkında bilgileri listeleyelim.

Debriyajın Bittiği Nasıl Anlaşılır? Debriyaj Bitmesi Ne Demek?

Debriyajın bitmesi durumu aslında baskı balatanın bitmesi anlamına gelir. Baskı balata bittiğinde debriyaj sisteminde bazı sorunlar yaşanır. Debriyaj sistemindeki sorunlar da sürüş güvenliği ve konforunun azalmasının yanı sıra motor aksamı için de arızalara neden olabilir.

Debriyajın Bittiğini Anlamak İçin İpuçları

Debriyaj bittiğinde aracınızdan performans alamazsınız. Diğer yandan sürüş güvenliği de tehlikeye girer. Ayrıca debriyaj ile ilgili küçük bir değişikliği erteleyerek çok daha büyük masraflara yol açabilirsiniz. Örneğin bitik debriyaj sorunu zamanla motor ve şanzıman ile ilgili büyük masraflarla da karşılaşmanıza neden olabilir. Peki, debriyajın bittiğini önceden anlamak mümkün mü?

 

Periyodik bakım önemli!

Otomobil periyodik bakımı aksatılmamalıdır. Periyodik bakım sayesinde debriyajın durumunu takip edebilirsiniz.

Oto check-up yaptırmak gerek!

Belirli aralıklarla yapılan Oto check-up ile debriyajdaki sorun erken tespit edilebilir.

Debriyaj ve aracın mesajını anlamak!

Aracınız çalışma şeklinde meydana gelen bazı değişikliklerle size mesaj verir. Bunları listeleyelim:

Debriyaj bitikse araba, araç ilk kalkışta titreme yapar.

Rampalarda araba çok bağırıyorsa ve sonradan toparlıyorsa genellikle debriyajda bir sorun var demektir. Genellikle de debriyaj bitmiş olabilir.

 

Debriyajın Bittiği Anlamak İçin İpucu!

El frenini çekin

Vitesi 1’e alıp arabayı kaldırmaya çalışın

Motorun devri bitiyor ama hala stop etmiyorsa büyük ihtimalle debriyaj baskı balatası bitmiştir.

Debriyajın Ömrü Neden Kısalır? / Uzun Ömürlü Debriyaj İçin Ne Yapmalı?

Krank mili hareketinin volan vasıtasıyla şanzımana iletilmesi ilerlemeyi sağlıyor. Burada iletişimi kesmek ya da iletişimi tekrar başlatmak için debriyaj sistemine ihtiyaç duyuyoruz. Ancak zamanla hem kullanıcı hatası sonucunda hem de yaşlanmışlık etkisiyle debriyaj biter.

 

Peki, debriyajın ömrünü uzatmak mümkün mü?

Baskı balata kontrolü yapın!

Bitmiş baskı balata diski debriyajın ömrünü kısaltır. Debriyaj sisteminin sağlıklı ve sorunsuz çalışması için baskı balata yeni ve sağlam olmalı.

Rampa yukarı araba kullanmaktan kaçının!

Sürekli rampa yukarı sürüş yapmak ya da rampa yukarı araç park etmek, debriyajın çabuk bitmesine neden olabilir. Bu nedenle imkan varsa yokuş yukarı yolları ve park alanlarını tercih etmeyin.

Debriyaj Bitikse Ne Olur?

Ayağınızı debriyajdan çekince sarsıntılı ilerleme olur.

Yokuşlarda zorlanma ve kaçırma olur.

Sert ve zorlamalı vites geçişleri olur.

Vites geçişlerinde cartlama ve takılma olabilir.

bottom of page