İçten yanmalı motorların tümünde triger zinciri veya triger seti vardır. Araç üreticilerin tercihine göre, bazı araç modellerinde triger zinciri varken bazılarında ise biraz daha yeni sayılan triger seti bulunur. Triger zincirinin yapısı metal malzemeyken, triger kayışının ise yapısı kauçuktur.
Triger (Eksantrik) Zinciri nedir?
Timing Belt ya da Timing Chain olarak adlandırılan triger (eksantrik) zinciri, içten yanmalı motorların en kritik parçalarından biridir. Tıpkı bisiklet zinciri gibi olan triger zinciri aracın model ve motor yapısına göre tekli, ikili ya da üçlü olabilmektedir.
Triger zinciri metal yapısından dolayı triger kayışına göre çok daha uzun ömürlüdür.
Triger zinciri ne işe yarar?
Motor içerisindeki ateşlemenin başarılı olması için motorun uygun miktarda hava ve yakıt karışımına ihtiyacı vardır. Bunun için de motor valflerinin tam ve doğru zamanda açılıp kapanması gerekir. Valflerin doğru zamanda açılıp kapanabilmesi için krank mili ile eksantrik milinin birlikte aynı hızda dönmesi gerekir. Bu birlikte dönme senkrenizasyonunu sağlayan ise triger zinciridir. Bu sebeple zamanlama zinciri olarak da adlandırılır.
Triger zinciri kopar mı?
Triger zinciri koptuğunda krank mili ile eksantrik milinin dönme zamanlaması ve motordaki yanma süreci bozulur. Bu durumda piston ve valfler birbirine çarpar. Triger zinciri zamanında değiştirilmediği takdirde kopabilir ve triger zinciri koparsa çok ciddi tamir masraflarının oluşmasına sebep olur.
Triger zinciri koptuğunda, aracın motorunu kısmi olarak yenilemek gerekebilir.
Triger zinciri bakımı nasıl olur?
Triger kayışının yağlanmaya ihtiyacı yoktur. Belirli bir bakım programı yapılmaz. Ancak triger zinciri aracınızda kullandığınız motor yağı ile yağlanır. Bu nedenle zamanında yapılmayan periyodik bakımlar ve motordaki motor yağı seviyesinin azlığı triger zincirinin ömrünü azaltır. Aracın motoru az motor yağı ile çalıştığında zaman içerisinde triger zincirinin esnemesine ve kırılmasına neden olur.
Triger zincirinin ömrünü uzatmak için aracın motorunun yağ bakımları zamanında yapılmalıdır. Kaliteli ve doğru viskozite aralığındaki motor yağı kullanılmalıdır.
Triger zinciri ne zaman değişir?
Triger zincir değişiminin zamanı ya da değişim kilometresi aracın marka ve modeline değişir. Aracın marka modeli aynı olsa bile, periyodik bakımları zamanında yapılan bir araç ile zamanında yapılmayan aracın bile triger zincir değişim zamanı farklı olur.
Triger zincirinden bir ses geldiğini anladığınızda ya da aşağıda yazan belirtiler aracınızda varsa, en kısa sürede oto servisine gitmeniz gerekir. Çünkü aracınızın triger zincir değişim zamanı gelmiş olabilir.
Aşınmış bir triger zinciri motorun gücünü azaltır. Araç rölanti halindeyken bayılır. Bazen aracı çalıştırmada zorluk çekersiniz. Triger zinciri yıprandıkça uzama yapar ateşleme ile valflerinin zamanlamasını geciktirir.
Triger zincirinin uzaması ve aşınması durumunda motorun ön bölümünden sert bir tıkırtı olarak işitilir. Bu ses zincir gergisinden ya da zincirin kendisinden kaynaklı olabilir. Bu ses triger zincirinin zamanlama hatası motor ışığının yanmasına sebep olur.
Triger zincir değişim zamanı, artan yakıt sarfiyatından da anlaşılabilir. Bozulan zamanlama neticesinde, yanma esnasında gerekli olan uygun hava-yakıt sistemi ortadan kalkar ve buna bağlı olarak yakıt sarfiyatı artar.
Bazı araç sahipleri triger zinciri kaç binde değişir ya da triger zinciri kaç yılda değişir, diye soruyorlar. Triger zincir değiştirme zamanı yaklaştığında aracın motor çalışma durumundan bunu anlayacaksınız. Triger zincir değişim km'sini ortalama olarak 200.000 km. diyebiliriz. Fiat marka araçların 1.3 multijet motorlarında ise ortalama 160.000 km. de triger zinciri değişimi tavsiye edilir.
Triger zincir değişimi
Triger zinciri aşındığında, zincir seti olarak adlandırılan parçaların tümünün değişmesi tavsiye edilir. Bazı araçlarda ikili veya üçlü zincir bulunur. Triger zinciri değişiminde tüm zincirlerin değişmesi gerekir.
Aracın triger zinciri, bir set olarak değiştirilmelidir. Triger zincir seti; triger zinciri, yağ pompa zinciri, palet takımı, eksantrik dişlisi, krank dişlisi, eksantrik gergi kütüğü ve yağ pompasından oluşur.
Triger zincir seti değişimi, ustalık ve beceri ister. Zamanlamanın ve gerdirmenin doğru yapılması gerekir.
Bir triger (eksantrik) zinciri uygun şekilde gerilmezse, gevşeme olur ve triger zincir sisteminin erken yorulmasına neden olabilir. Zincirde çatlaklar gelişerek arızaya neden olabilir.
Sıkı bir triger zinciri ise gerilim altında çalışır. Zincirin hareketli parçalarındaki sürtünme ve ısı artırarak erken arızaya neden olur.
Triger Zinciri değişirme fiyatı
Triger zincirinin değişim maliyetinde zincir setinin bedeli ve triger değişim işçilik bedeli bulunur. Aracın marka modeline göre hem triger zincirinin hem de işçiliğin maliyeti farklılık gösterir.
Comentários