top of page

ARAÇLARDA SU KAÇAĞI VE SU EKSILTME NEDENLERI

Araba neden su kaçırır? Motor su kaçağının nedenleri nelerdir? Arabanın su kaçağı nasıl bulunur? Arabanın su eksiltmesi ve çözüm yolları..

Araçlarda genelde iki tip su kaçağı oluşur. Bunlar motorun içinde oluşan gizli su kaçakları ve dış soğutma sisteminde oluşan kaçaklardır. 

Dış kaçaklar, soğutma sisteminin herhangi bir yerinde oluşabilir. %90 oranında kolaylıkla tespit edilir. Çünkü, kaçağın oluştuğu bölgede damlama, püskürtme, sızdırma veya kabarcıklanma görülür. Genellikle ilk belirti motorun aşırı ısınmasıdır. Bu nedenle hararet gösterge ibresi sürekli yükselir. Ancak aracınızda "Motor Soğutma Suyu" ikaz lambası varsa ECU bu ışığı yakarak da sürücüyü uyarır. Aracınızda bir su kaçağı olduğundan kuşkulanıyorsanız, kaputu açın. Motor, radyatör veya hortumlarda sıvı sızıntısı olup olmadığını gözünüzle kontrol edin. Soğutma sıvısının rengi, sistemdeki antifriz türüne bağlı olarak yeşil, turuncu veya sarı olabilir. Etilen-glikol antifriz maddesinin karakteristik bir kokusu olan hoş bir koku da fark edebilirsiniz.

Su Kaçağı Nerelerde Oluşur?

Devirdaim Pompası Kaçakları

Devirdaim pompası mili aşınmışsa soğutma sıvısını sızdırabilir. Devirdaim pompası milinin hemen altındaki havalandırma deliğinden suyu sızdıracaktır. Devirdaim pompası, destek plakasına sahip iki parçalı bir ünitedir. Gövde ile arka kapak arasındaki conta su sızdırıyor olabilir. Pompanın iç mekanizmasında bir problem meydana gelmişse yine görevini yapamaz ve su kaçağına neden olur.

Devirdaim pompası, arızalanmasını beklemeden düzenli aralıklarla değiştirilmelidir. Genellikle triger kayışı ile birlikte değiştirilir. Bu parçanın arızalanması halinde motorun çeşitli yerlerinde ağır hasarlar oluşabilir.

Su Radyatörü Kaçakları

Aracın su radyatöründe titreşim ve sarsıntılardan dolayı zamanla alt ve üst hortum bağlantılarında gevşeklik oluşur. Bundan dolayı bu bölgelerde su kaçağı meydana gelebilir. Gevşemiş kelepçelerin tekrar sıkılması gerekir. Radyatör kapağı, boşaltma ya da musluk tapasında da kaçaklar görülebilir. Ya da sürüş esnasında taş çarpması sonucu radyatör plakalarında çatlak, delik oluşmuştur.

Çoğu soğutma sistemi bugün 8 ila 14 psi'de çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Radyatör basınç tutamazsa, motorunuz aşırı ısınır ve soğutma sıvısı kaybedilir.

Hortum Kaçakları

Radyatör veya sıcak su hortumlarındaki çatlaklar, yarılmalar veya delikler soğutma suyunu sızdırır. Bu kaçaklar genellikle sıcak su püskürterek kendisini gösterir. Korozyona uğramış, gevşek veya hasar görmüş kelepçeler hortumun su sızdırmasına yol açabilir. Bazı durumlarda bu sızıntılar araç sadece ısındığı zaman kendisini gösterir. Hortumlarda kaçak olup olmadığını tespit etmek için elinizle sıkıştırın.

Blok Tapaları (Donma Tapaları)

Bunlar, motor bloğu ve / veya silindir bloğunun yan taraflarındaki dökme tıkaçlar veya genleşme tapalarıdır. Motorun donması durumunda bloğu çatlatmaması için suyun dışarıya atılmasını sağlar. Bu tapalar zamanla çürür ve sızdırma yapmaması için değiştirilmesi gerekir. Motor bloğundaki tapalar kolaylıkla değiştirilebilir. Ancak üst kapakta olan tapalar bloğun arka tarafındadır. Değiştirmek için üst kapağın sökülmesi gerekebilir. Bu bölgede oluşan kaçakların görülmesi zordur. V6 ve V8 bloklarında tapalar aracın altından kolayca kontrol edilir.

Kalorifer Peteği Kaçakları

Kalorifer peteği, ısıtma, havalandırma ve klima biriminin (HVAC) içinde bulunur. Görüş alanınız olmadığı için buradaki sızıntıları farketmeniz zordur. Kalorifer peteğinde bir kaçak varsa, torpidonun altından paspasın üzerine damlama yapar. Ayrıca bu tip kaçaklarda aracınızın içinde camlarda buğulanma oluşur.

Manifold Contası Kaçakları

Emme manifoldu, yakıt enjeksiyon sistemine sahip otomobilinizde silindirlere hava besleyen parçadır. Emme manifold contası da bu parçada hava sızıntısını engeller. Ayrıca yağ ve soğutma suyunun motor bloğundan sızıntısını da engeller. Zamanla bu parçada aşınma, yırtılma ve yarılmalar oluşacaktır. Eğer bu tarz hasarları gözlemlediyseniz bu parçanızı değiştirmelisiniz.

Silindir Kapak Contası

İç kaçakların çoğu genellikle silindir kapak contasından kaynaklanır. Contanın hasar almasına ise motorun hararet yapması sebep olur. Motor aşırı ısındığında, termal genleşme silindir contasının bir bölümünü ezebilir ve zarar verebilir. Bunlar dışında contada zamanla deforme olarak yarılma ve aşınmalar oluşabilir. Hasarlı bir conta görevini yapamaz ve suyun silindir bloğuna sızmasına sebep olur.

Silindir contasının kaçırdığını düşünüyorsanız aracınıza basınç testi yaptırın. Ya da radyatör veya genleşme haznesinden bağlanarak yapılan CO2 kaçak testi yaptırabilirsiniz. Bu testte mavi renkli bir sıvı kullanılır. Eğer motorda kaçak varsa kimyasal tepkime sonucu mavi renk yeşile dönüşür.

Bu durumu kendiniz test etmek istiyorsanız öncelikle aracın yağına bakın. Su ile yağ birbirine karışmışsa yağda köpürmeler oluşur. Yağ çubuğunu çekip baktığınızda seviyenin arttığı görülür. Ayrıca egzozdan çıkan beyaz duman ve bujilerin durumu da conta yanığı hakkında fikir verir. Sonuç olarak silindir contasının değişmesi gerekir.

Silindir Bloğu Çatlaması

Su kaçakları, silindir veya motor bloğunun çatlaması durumunda da ortaya çıkabilir. Silindir bloğundaki çatlaktan soğutma suyu silindirlere sızar. Bu su, yağı incelterek piston ve segmanlara zarar verir. Su, antifiriz içeriyorsa oksijen sensörünü ve katalitik konvertörü bozabilir. Bu tarz kaçaklar basınç testi ile bulunur.

bottom of page