top of page

Otomatik Vites Araba Nasıl Kullanılır? Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Güncelleme tarihi: 30 Oca 2022

Otomatik Vites Kullanımı Nasıl Yapılmalıdır?


Otomobil kullanma keyfini maksimum seviyede hissettiren otomatik vitesli araçlar, şehir içi kullanımda pratikliğiyle, uzun yolculuklarda ise yarattığı rahatlık ile sürücüler tarafından sıkça tercih ediliyor.

Özellikle yoğun trafikte sürücünün varış rotasına ulaşma zamanını, vites değiştirme ve debriyaj pedalı ile harcayacağı gücü minimuma indiren otomatik vites kullanımı, yokuş kalkış desteği gibi ekstra özelliklerle çok daha keyifli ve güvenli seyahatlerin anahtarı. Kaliteli bir yaşamın konfordan, doğal kaynakları verimli kullanmaktan ve sevdiklerine ayıracağı zamanlar yaratmaktan geçtiğini bilen sürücüler, #otomatik #vites kullanımıyla özgür, rahat bir sürüşün keyfini günün her anında çıkarıyor. İşte tam da bu felsefeyi sürüş kalitenize yansıtmak için siz de otomatik vites kullanımının sunduğu bu avantajlardan yararlanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, otomatik vites kullanımı için doğru bilgileri edinmek, uygulamak ve yolun hissettirdiklerini özgürce yaşamak. Otomatik vites nasıl kullanılır? Vites kolundaki harflerin anlamı nedir?


Otomatik vites kullanımı, manuel vitesle kıyaslandığında rahat ve konforlu yapısıyla dikkat çekiyor.

Bu şanzıman yapısına sahip araçlarda debriyaj pedalı bulunmaz ve sürücüler genellikle gaz ve fren pedalını sağ ayakla kullanırlar. Otomatik vites kullanımında yol göstericiniz, sayılar yerine bu kez harflerdir. Vites kolunda bulunan P, R, N ve D harflerinin her biri ayrı bir fonksiyona işaret eder. Yeni nesil araçlarda, otomobilinizi çalıştırmak için fren pedalına basıp kontağı çevirmeniz yeterlidir. Eski model otomatik vites kullanımında ise otomobilin P yani “Park” modunda olması gerekir. Otomobilinizi çalıştırırken kullanmanız gereken P modu, aynı zamanda araç park halindeyken de kullanılır. Otomobilinizi çalıştırdıktan sonra sürüş yani “Drive” anlamına gelen D modunu devreye sokmanız gerekir. Böylece aracınız hareket etmeye hazır konuma gelecektir. Şimdi el frenini indirerek, otomatik vites kullanımının konforlu dünyasına yolculuk edebilirsiniz. Çünkü D modunda seyreden otomobiliniz, ilk kalkışta kendini birinci vitese ayarlayacak, aracınız hızlandıkça uygun vites derecesini kendisi belirleyecektir. Otomatik vites kullanımında geri hareketi sağlayan “Reverse” modu ise R harfi ile gösterilir. N harfinin sembolize ettiği Neutral, vitesin boşta olma durumudur ve manuel vitesli araçlardaki vitesi boşa almak kavramının karşılığıdır. Hareket halindeki otomobilinizde, R. P ve N modları arasında geçiş yapılmamalıdır.


Otomatik vites kullanımı yokuşlarda nasıl olmalıdır?


Otomatik vites kullanımını manuel vitesli araçlardan ayıran en avantajlı özelliklerden biri de yokuşlardaki iniş ve çıkışlarda sağladığı güvenliktir.

Sürücülere zaman zaman zor durumlar yaşatabilen yokuşlardaki kalkış anlarındaki aracın geri hareketi, otomatik vitesli araçlar için söz konusu değildir. Tam otomatik vitesli araçlarda yer alan “Hill Holder” özelliği sayesinde vites geçişlerine müdahale etmeniz gerekmez. Tek yapmanız gereken eğimli bölgeye yaklaşırken gaz pedalına basmak ve otomobilinizin hız almasını kolaylaştırmaktır. Böylece aracınızın şanzıman gücü artar ve sorunsuz bir çıkış için otomobiliniz gereken vites ayarlarını yapar. İnişlerde ise otomobilinizi kesinlikle N yani boş vites moduna getirmemeniz ve gaz pedalını fazla kullanmadan inişi tamamlamanız önemlidir.


Otomatik vites kullanmanın avantajları nelerdir?


Hem düz yolda hem yokuşlardaki iniş ve kalkışlarda otomatik vites kullanımının sağladığı avantajlar, manuel vites ile kıyaslandığında oldukça fazla. Sürüş tecrübesini yeni edinmeye başlayan sürücüler, şehir içi trafikte yoğun olarak otomobil kullanan ve uzun yollarda konforlu bir sürüş deneyimi yaşamayı hedefleyen otomobil kullanıcıları, otomatik vites kullanımını tercih ediyor. Özellikle yoğun şehir içi trafiğinde otomobil kullanmayı konforla buluşturan otomatik vites kullanımı, manevra kolaylığı sağlıyor ve sürücünün yol hakimiyetini artırıyor.


Otomatik vites kullanımının doğru yapılması, tüm bu avantajların yanı sıra yakıt tasarrufunu da artırıyor. Size de keyifli gezilerde yol manzarasının tadını çıkarmak, sürüş anında daha çok enerji harcamak yerine otomatik vites kullanımının ayrıcalıklarını ve konforunu yaşamak kalıyor.

Detaylar ve Daha Fazla Bilgi Edinmek İçin Lütfen Bizimle İletişime Geçiniz.


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page