top of page

Araç Motorundan Gelen Sesler ve Arıza Belirtileri

Güncelleme tarihi: 30 Oca 2022

Motordan Sürekli Islık Sesinin Gelmesi

Eğer motordan gelen ıslık benzeri sesler, rahatsız edici seviyede değilse, genellikle bu bir arıza işareti de sayılmaz. Özellikle de turbo aksamı bulunan araçlardan bu şekilde ıslık seslerinin gelmesi normaldir. Bu ıslık sesleri eğer aracın ilk kullanıldığı günden değil de sonradan ortaya çıkan seslerse bu durumda bir arıza olduğundan şüphelenilmelidir. Ayrıca sesin şiddeti de önemlidir. Eğer düşük seviyede bir ıslık sesi varsa muhtemelen bir arıza söz konusu değildir. Ancak yüksek ve rahatsız edici derecede bir ıslık sesi, muhtemel bir arızanın göstergesidir. Şimdi de ıslık sesinin hangi arızaların göstergesi olabileceğine bakalım. Burada önemli olan nokta ıslık sesinin rölenatide mi yoksa yüksek devirlerdeyken mi geldiğidir. Eğer ıslık sesi #araç #rölantideyken geliyorsa ve araç harekete geçince kesiliyorsa muhtemelen motor aksamında bir arıza olmayıp, bilye bulunduran akşamlardan birinde (klima pompası, #triger gergi bilyesi, #şarj #dinamosu bilyesi vs.) arıza vardır.

Eğer araç rölantideyken değil de yüksek devirlerdeyken ıslık sesi geliyorsa bu durumda turbo aksamında kaçak veya kopma olabilir. Böyle durumlarda bir an önce turbo aksamı uzman biri tarafından tamir edilmelidir. Aksi halde daha büyük sorunlar ortaya çıkabilmektedir.


Motordan Vuruntu Sesinin Gelmesi

#Motordan gelen #vuruntu sesleri birçok arızanın göstergesi olabilir. Bu yüzden motordan vuruntu sesi gelmesi durumunda derhal bir uzmanın aracı elden geçirmesi gerekmektedir. Ayrıca motordan gelen vuruntu seslerinin ne zaman geldiği de çok önemlidir. Motor kaçıncı vitesteyken, hangi ısınma derecesindeyken, hangi devir aralıklarındayken vs. birçok koşul göz önüne alınarak vuruntu sesi değerlendirilmelidir. Bu kadar ayrıntılı bir soruna bizim burada söyleyebileceğimiz tek şey; muhtemelen motor aksamlarından birinin veya birkaçının gevşemiş olduğu ve bu yüzden her bir devirde bu akşamların vuruntu yaparak ses çıkardığıdır. Bu yüzden vuruntu sesleri ciddiye alınmalı ve en kısa zamanda bir uzmana gösterilmelidir. Ayrıca araç çok düşük devirlerde kullanıldığında da motordan vuruntu sesinin gelmesi normaldir. Eğer araç düşük devirlerden normal devirlere çıktığında vuruntu kesiliyorsa muhtemelen bir arıza yoktur.


Motordan Gelen Uğultu Sesleri

Bazı #fan aksamlarının ve #klimanın #uğultu sesi yapması normaldir. Eğer araç ilk alındığı günden beri değil de sonradan bir uğultu sesi meydana gelmişse, bu durumda volanlarda veya diferansiyelde bir arıza olması muhtemeldir. Uğultu şeklinde gelen sesler de dikkate alınmalıdır çünkü bu tarz seslerin hem kaynağının bulunması zordur hem de ilerde baş gösterecek bir arızaya işaret ediyor olmaları muhtemeldir.


Motordan Gelen Sürtünme Sesleri

Eğer aracın çalıştırıldığı ilk anlarda #sürtünme #sesleri geliyor ve kısa zamanda bu sesler kesiliyorsa muhtemelen bu bir arıza işaretinin göstergesi değildir. Ancak araç kullanıldığı süre boyunca sürekli sürtünme sesleri geliyorsa bu durumda motorda büyük bir arıza olması söz konusudur ve en iyi ihtimalle bir yağlanma sorunu vardır. Özellikle de araç uzun süreler kullanılmadan beklemişse ve sonradan kullanılmaya başlanmışsa araç aksamlarının daha rahat çalışmasını sağlayan yağ kurumuş olabilir. Bu durumda araç mutlaka servise gösterilmelidir.


Önemli Not;

Son olarak burada yazıklarımızın tamamının birer tahmin olduğunu ve araca özel bir arıza çıkmış olabileceğini de belirtelim. Bu yüzden size tavsiyemiz, normalden farklı herhangi bir ses duyduğunuzda aracı hemen servise göstermenizdir.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page